آیا نوزادان هنگام دندان درآوردن کمتر غذا میخورند؟
بله، برخی از نوزادان ممکن است در این مرحله کمتر غذا بخورند، یا در کل نسبت به غذا خوردن مقاومت کنند. ممکن است خوردن غذا برایشان خیلی ناراحت کننده یا دردناک باشد؛ به ویژه در هنگام خوردن غذاهایی که بافت سفتتری دارند. در این مرحله، از آنجا که لثههای کوچک آنها حساس و دردناک شده، قابل درک است که چرا نمیخواهند غذا را وارد دهان خود کرده یا حتی به آن نزدیک شوند. در عوض، ممکن است برای تسکین لثههای دردناکشان به اسباب بازیهای مخصوص دندان درآوردن روی بیاورند.
به یاد داشته باشید که تا زمانی که کودک شما به طور معمول مایعات مینوشد، کاهش اشتهای او جای نگرانی ندارد. فقط در زمان معمول صرف غذا و میان وعده، به آنها غذا و میان وعده پیشنهاد کنید و تمایل آنها را به غذا خوردن بسنجید. پس از اینکه درد کاهش یافت، آنها معمولا دوباره به سطح اشتهای پیشین برگشته و بی اشتهایی نوزاد موقع دندان درآوردن از بین میرود و رفتهرفته شروع به بیشتر غذا خوردن میکند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه باید در مورد کم آبی بدن کودک خود بدانید
اولین نشانههای دندان درآوردن در کودکان
ممکن است از خودتان بپرسید که چگونه میتوانم بفهمم کودکم در حال دندان درآوردن است؟ بهتر است بدانید که امتناع از غذا خوردن میتواند اولین علامت رویش دندان کودکان باشد. از دیگر نشانههای دندان درآوردن کودکان میتوانیم به این موارد اشاره کنیم:
- تف کردن و بیرون ریختن غذا: بدون جویدن یا تلاش برای بلع کامل غذا، آن را بیرون میریزد.
- آبریزش زیاد از دهان هنگام غذا خوردن: کودکانی که در حال دندان درآوردن هستند، تمایل زیادی به تولید بزاق دارند و به جای قورت دادن، آن را بیرون میریزند.
- مقاومت در برابر تغذیه با قاشق: نوزادان در مرحله دندان درآوردن خیلی سریع میتوانند یاد بگیرند که جویدن باعث اصطکاک لثههای حساس میشود. این امر منجر به امتناع آنها از خوردن غذا میشود.
بهترین غذا برای دندان درآوردن کودک
اگر کودک شما هنوز شیر مادر یا شیر خشک مینوشد، به او شیر بدهید، زیرا احتمالا بهتر از غذای جامد میتواند آن را تحمل کند. برای بچههای بزرگتر که دیگر شیر نمیخورند، غذاهای زیر برای دندان درآوردن بهترین است. با این حال به یاد داشته باشید که همه چیز در مورد آزمون و خطا است، بنابراین اگر کودک شما با نوع خاصی از غذا راحت نیست یا در مقابل خوردن آن مقاومت میکند، زیاد نگران نباشید.
غذاهای نرم مناسب برای دندان در آوردن کودک
دادن غذاهای نرم به کودک، باعث ناراحتی کمتری در هنگام درد لثهها میشود و تحمل آن آسانتر خواهد بود. اگر کودک شما عاشق سیب زمینی، هویج و گوشت است، مطمئنا در این مرحله از خوردن این مواد غذایی استقبال میکند. همچنین هر چیزی که با ماست یا برنج ترکیب شده و نرم شود، میتواند غذای راحتی برای کودک شما باشد.
برخی از غذاهایی که کودکان شما میتوانند در مرحله دندان درآوردن بدون نیاز به جویدن بخورند، عبارتند از:
- انواع سوپ (طرز تهیه سوپ و آش مناسب کودکان در فصل سرد را میتوانید در مجله ماجان بخوانید)
- غذاهای پوره شده
- تخم مرغ پخته
- بلغور جو دو سر
- ماست
مصرف غذای سرد برای دندان در آوردن
بزرگترها هم وقتی دنداندرد دارند یا کارهای درمانی مربوط به دهان و دندانشان را انجام میدهند، دندانپزشکها مصرف غذاهای سرد را به آنها توصیه میکنند. دلیل این توصیه این است که غذاهای سرد میتوانند به تسکین احساس سوزش رویش دندان کمک کنند. این غذاها میتوانند به طور موقت درد را بیحس کرده و در عین حال بدن را تغذیه کنند.
برخی از میوههای سرد، ماستها یا پورهها همگی گزینههای عالی برای زمان دندان درآوردن کودک شما هستند. همچنین میتوانید با استفاده از میوههای مختلف، برای آنها بستنیهای یخی خانگی و سالم درست کنید. سوپ سرد هم یک گزینه عالی است، چون دردسر چندانی ندارد و جویدنی هم برایشان در کار نیست. طرز تهیه دسر ماست و میوه مناسب نوزاد را میتوانید در مجله ماجان بخوانید.
بیسکوییت مناسب دندان درآوردن
بیسکوییتهای مخصوص دندان درآوردن، برای جویدن نوزادان ساخته شده تا به تسکین ناراحتی آنها کمک کند. این بدان معنی است که این بیسکوییتها به جای شکستن یا خرد شدن در دهان کودک شما، با ترکیب بزاق حل میشوند؛ بنابراین برای جویدن و مکیدن بیخطر هستند.
در حالی که این بیسکوییتها نمیتوانند جایگزین یک وعده غذایی شوند، به عنوان یک میان وعده سریع چه در خانه و چه زمانی که بیرون از خانه هستید، عالی هستند.
غذاهای سفت، مناسب برای دندان درآوردن کودک
برای برخی از نوزادان، جویدن مواد غذایی جامد میتواند یک تسکین دهنده عالی باشد، چون به عنوان یک ضد فشار عمل میکند. سعی کنید به کودکتان که در مرحله دندان درآوردن قرار دارد تکههای هویج، فلفل دلمهای، نان یا خیار بدهید. فقط مطمئن شوید که همیشه بر غذا خوردن آنها نظارت میکنید تا از هرگونه خطر خفگی جلوگیری کنید. روشهای اصولی مصرف سبزیجات در رژیم غذایی کودک را در مجله ماجان بخوانید.
ترفندهای غذا دادن به کودک هنگام دندان درآوردن
اگر کودک شما به کل از غذا خوردن در حین دندان درآوردن امتناع میکند، در اینجا چند نکته و ترفند وجود دارد. با استفاده از این راهنماییها میتوانید آنها را به غذا خوردن تشویق کنید.
1. غذاها را پوره کنید
حتی اگر کودک شما مرحله غذای پوره شده را پشت سر گذاشته باشد و غذاهای جامد بیشتری مصرف کرده باشد، ممکن است ارزش آن را داشته باشد که در حین دندان درآوردن به غذاهای پوره شده برگردید. به این ترتیب، میتوانید اطمینان حاصل کنید که آنها مواد مغذی مورد نیاز برای رشد خود را دریافت میکنند و در عین حال، غذا به اندازه کافی نرم است تا بتوانند بخورند.
2. مسکنها را امتحان کنید
اگر کودک شما واقعا در درد و رنج زیادی به سر میبرد، تسکین کنندههای ضد درد در دوز مناسب میتوانند به او کمک کنند.
با این حال، همیشه توصیه میکنیم که قبل از دادن هر دارویی به کودک خود، با پزشک مخصوص اطفال مشورت کنید و از مصرف خودسرانه داروها خودداری کنید.
غذاهای ممنوعه در زمان دندان درآوردن
در این مطلب به بررسی برخی از مناسبترین انواع غذا برای دندان درآوردن کودک شما اشاره کردیم. در نقطه مقابل، برخی از انواع مواد غذایی وجود دارند که باید از آنها در هنگام دندان درآوردن کودک خودداری کنید. به یاد داشته باشید که مصرف این غذاها میتواند درد دندان درآوردن را برای کودک شما تشدید کند.
- غذاهای تند: دادن غذای تند به کودک، باعث تحریک بیشتر دهان و لثههای او میشود.
- غذاهای منجمد: در حالی که مصرف غذاهای سرد کاملا مناسب بوده و در این دوران توصیه میشود، باید از دادن غذاهای منجمد خودداری کنید، زیرا میتواند باعث ایجاد احساس سوزش شود.
- غذاهای مرکباتی و اسیدی: غذاهای مرکباتی مانند پرتقال یا لیمو و همچنین انواع غذاهای ترش حاوی اسیدهایی هستند که ممکن است در هنگام دندان درآوردن، دهان کودک شما را اذیت کنند.
- غذاهای شور: دادن غذاهای نمکی به کودک میتواند باعث تورم و سوزش لثههای او شود و احساس ناراحتی بیشتری به کودک بدهد.
دندان درآوردن، دردسر کوچولوها!
دندان درآوردن یکی از مراحل مهم رشد کودک است که معمولا با بی اشتهایی، آبریزش دهان و تحریک لثهها همراه است. برای تسکین درد و کمک به کودک در این دوران، انتخاب غذای مناسب بسیار مهم است. غذاهای نرم و خنک مانند پوره میوه و سبزیجات، سوپ و ماست میتوانند به کاهش درد و ناراحتی کمک کنند. از دادن غذاهای تند، شور، اسیدی و منجمد خودداری کنید.
اما حواستان باشد اگر کودک شما به شدت از غذا خوردن امتناع میکند یا علائم دیگری مانند تب و بی حالی دارد، حتما با پزشک مشورت کنید. با انتخاب غذاهای مناسب و ایجاد محیطی آرام میتوانید به کودک خود کمک کنید تا این مرحله را با کمترین درد و ناراحتی پشت سر بگذارد.