مانور کشش جسمی برطرف کردن خفگی، معروف به مانور هایملیش (Heimlich maneuver

خطرات خفگی در کودکان و اهمیت جلوگیری از خفگی کودک

در صورت غفلت والدین ممکن است کودکان اسباب بازی‌ها، کلیدها، تکه‌های غذای روی زمین و چیزهایی شبیه به این‌ها را به دهان خود ببرند. البته برداشتن چیزها از روی زمین و گذاشتن آن‌ها به دهان، بخشی از مرحله کاوش طبیعی کودکان است و این وظیفه شماست که تمام حواس خود را برای ایمن نگه داشتن آن‌ها صرف کنید. با این حال و علی‌رغم تمام مراقبت‌ها، گاهی اوقات ممکن است کودک در معرض خفگی قرار بگیرد بنابراین والدین باید همیشه به اهمیت جلوگیری از خفگی کودک آشنا باشند.

خفگی زمانی اتفاق می‌افتد که جسمی گلو یا نای کودک را مسدود می‌کند و مانع از نفس کشیدن او می‌شود. بیشترین ریسک خفگی در زمان غذا خوردن کودکان رخ می‌دهد و بنابراین، خوب است که بدانیم کدام غذاها بیشترین خطر خفگی را برای فرزندان ما دارند.

علائم خفگی در کودکان

در اینجا، اصلی‌ترین سوال این است که چگونه می‌توانید متوجه شوید که فرزندتان در حال خفگی است؟ برای بررسی هر چه سریع‌تر خفگی، به دنبال این نشانه‌ها باشید:

  • نفس نفس زدن یا خس خس سینه
  • ناتوانی در صحبت کردن، گریه کردن یا ایجاد هر نوع سر و صدایی
  • آبی شدن صورت
  • کودک گلویش را می‌گیرد یا دستانش را در هوا تکان می‌دهد
  • وحشت‌زده به نظر رسیدن کودک
خطرات خفگی در کودکان و اهمیت جلوگیری از خفگی کودک

چگونه به کودکی که در حال خفگی است کمک کنیم؟

در حالی که دیدن خفگی فرزندتان می‌تواند ترسناک باشد، بسیار مهم است که هر چه زودتر از شوک اولیه خارج شده و اقدامات لازم را برای نجات جان فرزند خود انجام بدهید. بنابراین اولین کاری که باید انجام بدهید، این است که فورا با اورژانس تماس بگیرید.

سپس، برای نوزادان 12 ماهه یا کوچک‌تر، به جای دست بردن به دهان آن‌ها برای جستجوی جسمی که مسیر گلوی آن‌ها را مسدود کرده است، باید ضربه زدن به پشت او را شروع کنید.

با چرخاندن کودک به صورت رو به پایین شروع کنید تا قفسه سینه او روی ساعد شما قرار بگیرد. همچنین مطمئن شوید که سر او پایین‌تر از دیگر اعضای بدنش قرار دارد. برای ضربه زدن به پشت، از کف دست خود برای ضربه زدن به بین تیغه‌های شانه کودک خود استفاده کنید. این کار را پنج بار انجام بدهید، سپس دهان او را چک کنید و هر چیزی را که خارج شده است، بیرون بیاورید. پس از این مرحله اگر راه گلوی او همچنان مسدود بود، ضربه زدن به قفسه سینه را به سمت بالا امتحان کنید.

برای کودکان 12 ماهه یا بزرگ‌تر، باید مانور کشش جسمی برطرف کردن خفگی، معروف به مانور هایملیش (Heimlich maneuver) را شروع کنید. البته این مانور نیاز به تمرین و شناخت قبلی دارد؛ بنابراین به شما توصیه می‌کنیم که به عنوان والدین یا مراقبان کودک خود، حتما در کلاس‌های کمک‌های اولیه شرکت کرده و دانش کافی را برای نجات سریع‌تر جان فرزند خود به دست بیاورید.

راه‌ها و نکات جلوگیری از خفگی کودک

اما برای جلوگیری از گیر کردن غذا در گلوی فرزندتان چه کاری می‌توانید انجام بدهید؟ در اینجا، چند نکته برای کمک به جلوگیری از این اتفاق وجود دارد.

1. در مورد برخی از غذاها احتیاط کنید

علاوه بر آب نبات‌های سفت و هات داگ، غذاهای دیگری هم وجود دارد که باید از دادن آن‌ها به نوزادان و کودکانی که تازه شروع به خوردن غذاهای جامد کرده‌اند دوری کرد، زیرا خطر خفگی بالقوه را در پی دارند.

این غذاهای خطرناک برای کودکان عبارتند از:

  • انگور
  • تخمه هندوانه
  • گیلاس
  • تکه‌ها و استخوان‌های انواع گوشت، از جمله مرغ یا ماهی
  • پاپ کورن
  • چیپس
  • گوجه گیلاسی
  • سبزیجات خام مانند هویج
  • تکه‌های پنیر
  • آب نبات‌های چسبناک
  • کره بادام زمینی
  • آدامس
  • بلوبری
  • مغز آجیل‌ها و دانه‌ها

این نوع غذاها معمولا از حدود 4 سالگی به بعد می‌توانند در اختیار کودکان قرار داده شوند. این زمانی است که کودک مهارت‌های جویدن و بلع خود را توسعه داده است.

بیشتر بخوانید: چگونه بهترین غذای کودک را برای فرزند خود انتخاب کنیم؟

2. مراحل رشد فرزندتان را در نظر بگیرید

کودکان در هنگام غذا خوردن در سنین مختلف، نیازهای متفاوتی دارند. به عنوان مثال، کودکان زیر 2 سال دندان آسیاب ندارند، بنابراین نمی‌توانند غذاها را آسیاب کرده یا خرد کنند. هنگامی که فرزند شما 2 ساله است، ممکن است تمام دندان‌های خود را داشته باشد، اما ممکن است همچنان در قورت دادن غذاهای مختلف مشکل داشته باشد. بنابراین شکل‌ها، اندازه‌ها و بافت‌های مختلف می‌توانند خطر خفگی را افزایش دهند و این می‌تواند تا سن 5 سالگی نگران کننده باشد.

3. غذاها را به قطعات کوچک برش بدهید

برای کودکان، اندازه غذا مهم است. غذای کودکتان را به اندازه‌ای کوچک کنید تا در گلویش گیر نکند و این بهترین روش برای جلوگیری از خفگی کودک است. همچنین متخصصان پیشنهاد می‌کنند که غذای کودکان را به شکل مثلثی برش بدهید تا در صورت گیرکردن غذا در گلوی کودک، هوا از آن عبور کند.

جلوگیری از خفگی کودک

4. کودکان را در هنگام غذا خوردن صاف بنشانید

به کودک خود بیاموزید که غذای خود را قبل از شروع به صحبت کردن یا خندیدن قورت بدهد تا احتمال گیر کردن غذا در گلو کاهش پیدا کند. بچه‌ها -به ویژه بچه‌های کوچک- در هر سنی باید در هنگام غذا خوردن صاف بنشینند. در نتیجه مهم است که بر نحوه غذا خوردن آن‌ها نظارت کنید و مطمئن شوید که آن‌ها در حالی که دراز کشیده‌اند، غذا نمی خورند.

همچنین مطمئن شوید که آ‌نها غذای خود را کاملا می‌جوند. اجازه ندهید که غذا را بیش از حد در دهانشان بچرخانند و با آن بازی کنند. وقتی بچه ها می‌نشینند و روی کاری که انجام می‌دهند تمرکز می‌کنند، خطر گیر کردن غذا در آن‌ها به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند.